Ik ga op vakantie met mijn drone. Kan dat? Wat neem ik mee?

Azie vanuit een drone gezien

Op reis met een drone, we sommen enkele tips en regels even voor je op.

Drones met camera’s worden steeds betaalbaarder en gemakkelijker om vliegen. Ook de automatische modus worden er steeds beter op waardoor iedereen op een eenvoudige manier kan vliegen en zo zeer exclusieve en mooie foto’s en filmbeelden kan maken van thuis maar ook op reis.

Maar waar moet je zeker rekening mee houden als je op reis vertrekt met een drone in je bagage?

In de wagen?

Naast je gewone bagage neem je natuurlijk ook je drone mee en dat doe je dan best in een kleine handige draagtas zoals meegeleverd in de DJI Fly More Combo’s van de Mavic Air en de DJI Spark.

Wil je stevig inpakken koop je dan een kleine flightcase, deze past ook netjes in de koffer.
Plaats de drone net zoals je water zou plaatsen, bereikbaar onderweg, want wie weet kom je een ongelooflijk mooi uitzicht onderweg tegen en zou het zonde zijn dat je je drone niet kan bereiken.

Zorg er zeker voor dat de batterijen zorgvuldig ingepakt zijn en beschermd. DJI gebruikt voor al zijn producten liPo batterijen en dit zijn echte brandbommen als ze beschadigd geraken. Vervoer of gebruik daarom nooit beschadigde batterijen of opgezwollen batterijen.

Op het vliegtuig?

Op het vliegtuig moeten we nog meer voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat je batterijen maximaal 60% geladen zijn, zeker niet volgeladen.Neem ze ook mee in je handbagage.

Verder pak je ze best in in een LiPo Safe bag zodat ze in geval van ontbranding de omgeving zo weinig mogelijk beschadigen.

Temperatuur?

We gaan meestal op reis om de zon gaan op te zoeken of in de winter de sneeuw. Dit zijn soms extreme temperaturen zeker als je je batterijen in de wagen laat liggen.

Zorg ervoor dat ze niet te warm of te koud worden. Als ze te warm worden kunnen ze ontploffen, als ze te koud zijn hebben ze een veel lagere capaciteit. Een koeltas is daarom geen overbodige luxe voor je batterijen.

Drone toegelaten?

Elk land heeft een andere wetgeving rond drones. Er zijn zelfs landen war drones helemaal verboden zijn zoals Australië, maar ook landen waar men zeer argwanend kan zijn als je als westerling met een drone hun land wil binnenkomen, ook al ben je toerist. Vergewis je dus zeker wil je vermijden dat je toestel door de douane in beslag genomen wordt. Scanners zijn zeer goed in het herkennen van drones en batterijen.

En je drone nadien terug krijgen als jet het land verlaat is meestal zeer klein.

Twijfel je vraag dan zeker even in je reisbureau na of men weet heeft van mogelijke problemen of wetgeving.

Op onze site (https://www.dronedepot.be/wetgeving-drones) staan al een hele boel landen vermeld met hun regelgeving. Uiteraard zijn ze dit nog niet allemaal maar gaandeweg zijn er klanten die ons hun ervaringen delen zodat we dat met jullie, onze website bezoekers en klanten kunnen delen.

Kan je hier je info nog niet helemaal vinden dan google je best even naar Wetgeving drones “naam van het land”

Apps en websites

Ben je onderweg dan is het soms zeer moeilijk om te weten of je mag vliegen waar je op dat moment bent. Hiervoor kan je tegenwoordig gebruik maken van handige apps, uiteraard heb je dan een internet verbinding nodig.

Leuke sites

http://travelbydrone.com/

Enkele handige apps

Hover:

Hover appeen aanrader, geeft je naast de no-fly zones ook de verwachte weersomstandigheden mee. Ook een log van je vluchten kan je bijhouden.

DroneMate:

Dronemate appDit is zowat de meest complete app. Bevat naast no-fly zones ook verzamelde info over de lokale wetgeving. Een must have voor de drone reiziger.

Accessoires

Zonnekap

Door het vele omgevingslicht of de felle zon is het scherm van je tablet of smartphone soms slecht zichtbaar. Hier helpt een zonneklep. Laat het budget het toe ben je mijns inziens en ervaring wel nog altijd beter af met een Crystalsky scherm.

LiPo Safe bag

Zoals reeds in het begin van dit artikel vermeld kan je best je batterijen goed afschermen zowel tijdens het vervoer als tijdens het bewaren. Dit doe je best met een liPo Safe bag of een oud munitiekistje, maar op reis gaan met een munitiekistje lijkt me nu niet direct een goed idee.

Landingspad

Met de compacte landingspad van 75cm kan je de plaats waar je wil opstijgen of landen niet alleen vlak maken maar ook je drone beschermen tijdens het opstijgen of landen tegen vochtig gras of het opvliegend stof.

Filters

Door de grote hoeveelheid licht of het grote contrast tussen de lucht en het landschap kan je best gebruik maken van ND filters.

Doe je vooral landschappen dan maak je best gebruik van gradueel filters die meestal 3 stops licht overbruggen tussen de bovenste zijde en de ondeste zijde zodat je de overvloed aan licht bovenaan je beeld kan wegwerken.

Volgende week leer je alles over filters in ons volgend artikel.

Besluit

Hoe je het draait of keert. De strenge wetgeving is er gekomen daar dat er enkelingen geweest zijn die spijtig genoeg met hun drone gevaarlijke situaties hebben uitgelokt door hoge hoogtes op te zoeken of in de nabijheid van vlieghavens of gevlogen hebben boven privé terrein waar mevrouw zat te zonnebaden.

Je leest dit artikel omdat je graag met je drone wil kunnen vliegen. Laten we dan ook het goede voorbeeld geven en ons houden aan de plaatselijke regels. Misschien dat men dan op termijn iets soepeler kan worden en al minstens Europees gezien één gezamelijke wetgeving kan uitbrengen die voor iedereen aanvaardbaar is en realistisch.

Prettige vakantie en een happy flight.

Wedstrijd

Je mag altijd leuke beelden naar ons opsturen, we zetten ze graag hier online. Wie weet win je dan wel een DJI Osmo Mobile 2 in september. We verloten dan een Osmo Mobile 2 onder de beste inzendingen. Wel even delen via Instagram en facbook anders werkt het niet. Gebruik hiervoor #DroneDepotBE

Een gedachte over “Ik ga op vakantie met mijn drone. Kan dat? Wat neem ik mee?

  1. Op een filmpje op YouTube heb ik gezien dat die meneer een aperaatje had gemonteerd op de drone om hem terug te vinden in het hoge gras (low keeter)
    Waar staat in het menu om dat robuust te stopen te verhelpen van de drone
    Bedank

Geef een antwoord

0

Je winkelwagen