De nieuwe Europese verordeningen zijn gestoeld op de ” Regulation EU 1139/2018 (EASA basic regulation) en zijn van toepassing op alle UAS (Unmanned Aircraft Systems), dus zowel multicopters, helicopters als fixed wing (vliegtuigen), als het maar onbemand is.
Ook wordt er geen verschil meer gemaakt tussen hobby en professioneel gebruik. Het maakt dus niet uit of je geld verdient met het vliegen van je drone.
Zeer goed om weten is dat het nu ook vast staat dat modelvliegtuigen ( fixed wings) ook drones zijn, daar durfde men al eens aan twijfelen maar de definitie van een drone is dus in die zin ook vast gelegd. Om het geheel juist te benoemen spreekt men over UAS (Unmanned Aircraft Systems) en hieronder vallen multirotors (volksmond: drone), model helicopters, modelvliegtuig, …. als het maar onbemand is.
Let op, het is ten zeerste aan te raden lid te worden van een modelvliegclub wanneer je wil vliegen met multicopters, modelvliegtuigen, helicopters of andere onbemande luchtvaartuigen. Op deze terreinen kan je veilig je hobby beoefenen.
De enige uitzondering is dat State Aircraft (politie, hulpdiensten, leger, …) hier niet onder vallen, maar zij kunnen er wel gebruik van maken om hun eigen wetgeving op te baseren wat waarschijnlijk ook zo zal zijn.
Zou graag weten welke opleidingen er gevolgd moeten worden om met een drone te kunnen vliegen categorie C1?
Vind nergens een link naar Geo-awareness met piloot visualisatie opleiding of online training.
Je kan nog nergens een link vinden omdat het gewoon nog veel te vroeg is. De Europese wetgeving zal pas van kracht gaan in juni 2020. Momenteel is er nog geen enkele beslissing in België omtrent deze wetgeving dus elke opleiding die beweerd al de Europese wetgeving in haar curriculum te hebben is gewoon niet juist. Er is nog niets dat vast staat.
Nog enkele maanden geduld zou ik zeggen. Je zal alles op onze website terug kunnen vinden als het zover is.
Zul je voor een dji mavic air een diploma nodig hebben
Voor de nieuwe Europese drone wetgeving ? Nee waarschijnlijk niet. Maar momenteel staat er nog niets echt vast oor België. Nog even geduld.
Heb je een bewijs nodig voor de dji mavic air?
Wat bedoel je met een bewijs? Een piloot licentie Klasse 1 of 2??
Hebje een licentie nodig voor een dji mavic mini? deze weegt 249gr en magi ik op geote open weiden vliegen? Mits toestemming
Voor privé gebruik niet, deze is minder dan 1kg en mag je boven privé terrein mee vliegen tot 10m hoogte.
Voor de Europese wetgeving vanaf 2021 zal je deze drone moeten registreren aangezien hij beelden kan opslagen.
Ik heb interesse in de DJI Mavic Mini … Moet ik hiervoor een brevet hebben of deze registeren? Ik zou het willen gebruiken in wandeltochten in de natuur, voornamelijk in België en Nederland
Met de huidige wetgeving mag u dit toestel boven privé terrein gebruiken max 10m anders heeft u minimum een klasse 2 nodig.. Met de nieuwe Europese wetgeving mag u overal vliegen mits handhaving van de minimum afstandseisen en maximale hoogte van 120m en buiten gecontroleerde vlieggebieden. Aangezien dit toestel een camera heeft en de beelden kan opslagen moet het geregistreerd worden. Brevettering is op dit moment nog niet duidelijk. Hiervoor weten we nog niet genoeg over de nieuwe wetgeving in België.
[* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Menselijk SPAM filter vond “artikel” in “comment_content” *]
Dank je wel voor het verhelderende artikel! Ik zou graag een DJI Mavic Pro 2 gebruiken om terreininventarisaties uit te voeren (vliegen via vluchtplan met Pix4DCapture). Ik verwacht niet over mensen te vliegen. Volstaat in dat geval een Open A3/C2 licentie? Hierboven wordt vermeld dat deze nieuwe regelgeving het gebruik van drones in onderwijs moet aanmoedigen. Betekent dit dat er andere procedures zullen bestaan voor onderwijzend personeel? Daarnaast zie ik dat het opnieuw mogelijk is om een opleiding dronepiloot Klasse 1 te volgen. Is het aangeraden om deze opleiding dit jaar nog te volgen, of wacht ik best tot ik volgend jaar de online training en test kan afleggen?
Als je kan is het aangeraden om nog een klasse 1 te doen, zo kan je later makkelijker bijbenen voor de nieuwe EU regelgeving. Dat zal je ook de mogelijkheid geven om op plaatsen te vliegen waar je anders niet zal mogen vliegen.
Andere procedures voor onderwijzend personeel betwijfel ik sterk.
Je zal met een A3 minimaal 150m van gebouwen moeten vliegen, hou hier rekening mee, voor mapping vlieg je meestal tss de 40 en 90m hoogte.
Een klasse 1 (of zijn opvolger) zal hier helpen
aangezien je voor een dji mavic mini je zal moeten registreren, wat houd dit exact in? Ik ben namelijk van plan er zelf één te kopen.
Dat wil zeggen dat je je drone moet on-line zal moeten registreren met de eigenaar gegevens en zijn serienummer. Het is nog niet zeker of er dan ook nog een plaatje op moet komen met een registratienummer. Zo zal men gevonden drones kunnen linken aan zijn eigenaar.
Hoe zit het met dji mavic air 2,ben geïnteresseerd in deze drone.Mag ik de drone nog gebruiken na deze datum aangezien deze geen ce keurmerk heeft en geen transponder met ID gegevens heeft en ook geen Geo-awareness met piloot visualisatie.Mag ik het toestel dan alleen nog gebruiken op privé terrein.
De DJI Mavic Air zal je zeker nog mee mogen vliegen onder de Open A3.
– het toestel heeft wel een CE keurmerk, anders zou hij niet verkocht mogen worden in Europa
– het toestel heeft wel nog geen Cx rating, dat komt er nog aan en dit voor alle drones want dat wordt verplicht
– Transponder is nog niet verplicht ook niet in de europese
– Geo-awareness is wel aanezig, verwar dit niet met Geo-fencing, Geo awareness laat je zien of je in een zone zit waar je mag vliegen en dat kan je nu al zien op de kaart in de app
– je zal met het toestel ook tot 120mhoog mogen vliegen
– prvé is niet meer van belang onder de europese wetgeving
Bedankt voor de heldere uitleg.
Beste,
ik raak soms het noorden kwijt 🙂 Ik heb dus een DJI Mavic Air 2. De Drone heeft dus een CE keurmerk maar nog geen CX rating. Kan het dan zijn dat deze nog zou vallen onder de A1-CI onder de 900gr IPV de A2 ? Hierboven in de tabel staat ook bij A1-C1 de Mavic Air 2, waarom staat die daar ?
Eigenlijk is het toestel 570gr zou dus best kunnen toch ?
Omdat je toestel geen Cx label heeft valt die onder Legacy A2, dus het tweede deel van de tabel. Vanaf 1/1/2023 : A3
Momenteel ben ik in het bezit van een DJI Mavic 2 Pro en brevet klasse 2. Als ik nieuwe wetgeving goed begrijp, wordt dit nu gecategoriseerd als C2. Als ik hiermee ver van mensen wil vliegen, valt dit onder A3 waarbij zowel de drone als operator moeten geregistreerd zijn en de operator in het bezit moet zijn van een bewijs van online test. Als ik dichtbij mensen wil vliegen, valt dit onder A2 waarbij de operator bovenop de voorwaarden van A3 nog een extra theoretische test moet hebben afgelegd, alsook bewijs van praktische zelftraining.
Nu is mijn vraag:
– Wat is een bewijs van praktische zelftraining ? Met mijn klasse 2 heb ik reeds een praktijk-examen afgelegd
– Waar moeten we onze drone en onszelf als operator registeren ? Bij het DGLV of EASA ?
– Waar moeten we onze online test afleggen ? Bij het DGLV of EASA ?
– Heeft een Mavic 2 Pro een elektronic ID ? Indien niet, is die na 2022 waardeloos aangezien die enkel in A3 kan vliegen ..
Waar mag ik vliegen eens de nieuwe regelgeving er is? Met een Mavic Mini bijvoorbeeld. En stel dat ik die geregistreerd heb (in de toekomst).
Ik begrijp dat er blauwe en rode geo-fences zijn waar je sowieso niet kunt vliegen maar ….
Mag ik over een openbaar park vliegen?
Mag ik boven het huis van mijn buurman vliegen?
Mag ik bvb boven de domein van Bokrijk vliegen?
Mag ik boven een drukke weg vliegen?
Mag ik dan zomaar foto’s en video’s nemen?
Mag ik die images verspreiden of enkel voor prive-gebruik?
Wat als iemand denkt dat zijn privacy geschonden is?
Je vraag of je over bepaalde locaties vliegen is een zeer open vraag en kan ik niet algemeen op antwoorden, er zijn vele omstandigheden waar je rekening moet houden en afhankelijk zijn van de locatie zelf.
Er zullen steeds bepaalde zones wijn waar je niet zal mogen vliegen, deze info zal je kunnen vinden op kaarten zoals je kan vinden op droneguide.be of ops.skeyes.be.
De nieuwe wetgeving gaat vooral het risico afwegen of je mag vliegen en je zal een minimale afstand moeten houden van al dan niet betrokken personen , obstakels en gebouwen of infrastruur.
Mogen vliegen is een deel van de vraag, een tweede deel is of je mag fotograferen of filmen. Hier moet je rekening houden met de situatie. Is het een openbare plaats of niet, als het een privé terrein is (buurman bv) moet je steeds de toestemming hebben van de eigenaar. Film of fotografeer je mensen en je wil de film of foto publiceren (facebook, website, …) dan moet je toestemming hebben van de personen die herkenbaar zijn. Als het gaat over een zeer grote groep van mensen hoeft dit niet zolang je maar geen focus legt op een bepaald iemand. Vooral opletten met kinderen. Hier geldt eigenlijk vooral de privacy wetgeving.
Hey,
Ik zou me in de toekomst meer willen verdiepen in het FPV gedeelte van drones (met eventueel spotter), maar…
als ik het goed begrijp valt een zelfgebouwde FPV drone die met camera mss een 400gr weegt onder de klasse A3/C4 en moet je op minimum 150m van alle gebouwen en dergelijke blijven , maar dit is enkel geldig voor kits, zelfbouw maakt hier geen deel van uit en valt onder de regelgeving van de modelluchtvaart. Wil dit zeggen dat je alleen op terreinen van modelluchtvaart zal mogen vliegen met een zelfbouw quad van een 400 tal of mss meer?
Maar als hij onder de 250gr weegt (excl camera staat er hogerop de tekst?) val je onder klasse A1 en is alles geen probleem, moet je geen registratie doen of niks?
Er staat bij de klasse A1/C0 wel dat je een CE keurmerk moet hebben, kan een zelfbouw drone deze wel hebben?
In de tekst vind je: geen registratie als C0 voldoet aan de Speelgoedrichtlijn, zelfs als deze is uitgerust met een camera.
Maar in de tabel zie je staan: No registration, for as long as not equipped with a sensor that can capture personal data (valt een camera hier niet onder??)
Welke gegevens moeten er allemaal op het Identificatie plaatje staan:
Naam?
Registratienr?
Telefoonnr ?
Of zij er nog andere gegevens nodig.
Minimaal je operator nummer.
[* De Shield Security plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Menselijk SPAM filter vond “p http” in “comment_content” *]
In de categorie C0 wordt onderscheid gemaakt tussen drones zonder en met camera, waarbij de exploitant van de laatste categorie zich moet registreren. Nu vind ik op allerlei plaatsen verschillende omschrijvingen met betrekking tot deze camera:
– In Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 & Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947 vind ik geen vermelding van “camera”.
– Op https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/nieuwe_regelgeving/categorie_open lees ik over de verplichting om zich te registreren als exploitant: “Nee, tenzij deze uitgerust is met een camera of sensor en geen speelgoeddrone is.”
– Hoger in de tabel op deze website lees ik hierover: “JA (camera kan beelden bewaren)”.
In mijn geval gaat het om zelfbouw drones met een totale massa van minder dan 250 gram waarvan één voorzien is van een FPV camera. Deze camera kan geen beelden bewaren maar stuurt ze via een zender door naar een ontvanger met scherm.
Mijn vraag nu: waar vind ik een officiële tekst die de eigenschappen van een eventuele camera op een drone omschrijft?
De enige site die er uiteindelijk om doet is die van DGLV (https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones).
De wet zegt dat van zodra je een camera op de drone hebt staan deze geregistreerd moet worden.
Dit is nadrukkelijk niet waar. Er staat zeer duidelijk in de Europese drone regels dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drones en speelgoedgoeddrones. Voor een Tello bijv. hoeft men GEEN exploitantnummer te hebben. Het is zelfs zo dat wettelijk een DJI Mini ook niet geregistreerd hoeft te worden totdat de Europese classificatie door de fabrikant wordt aangegeven.
De overheid kan nu wel zelf regels gaan verzinnen, maar de Europese regels gelden. Anders hadden we geen Europe regels nodig.
Wat is juist niet waar?
Beste,
Ik ben in het bezit van een A1/A2/A3 bewijs.
Ik wil graag een vlucht uitvoeren onder “specific” category. Moet ik daar dan nog een aparte opleiding voor volgen?
En zo ja, waar kan je die volgen?
Of is het niet nodig maar moet je wel wachten (risicobeoordeling) op een toelating van de bevoegde instantie?
Wat is de reden dat je specific moet vliegen? Gewicht?
Als je specific moet vliegen eerst geozone raadplegen. Op basis daarvan kijken welke restricties je hebt en die proberen op te lossen met wat je hebt. VLL levels bepalen dan je beperkingen, of gebruik maken van het STS.
Lukt dat allemaal niet dan zal je een SORA moeten maken.
De reden: ik wil het gewoon weten.
Ik vind namelijk dat het examen dat je moest afleggen, theorie én praktijk, om in klasse 1 te mogen vliegen, van een héél andere orde was dan die voor een A2 licentie. Hier moet je geen praktijkexamen doen, geen medische keuring etc…
Maw het is niet in verhouding en dus vroeg ik me af of je nog een bijkomende opleiding moet/kunt volgen.
ik heb een sterk vermoeden van wel.
Maar effe duidelijk maken dat wij, dronedepot niets met de wetgeving te zeggen hebben, soms hebben we hier de indruk dat we de klaagmuur en helpdesk voor DGLV geworden zijn.
Beste mensen,
ik ben in bezit van een mavic 2 zoom, onder de huidige europese regels en mijn doeleinden valt deze onder A2/C2.
ik heb de online cursus gevolgd en geslaagd, nu dien ik me nog te registreren als exploitant ,eventueele verzekering te regelen en een extra examen af te leggen bij het DGLV.
ik heb online gevonden hoe me in te schrijven voor dit examen en over welke categorieën er vragen zullen gesteld worden, alleen vind ik nergens geen cursus/opleiding hiervan terug? iemand die me kan helpen want ze maken het toch weer lekker ingewikkeld vind ik.
Waar heb je informatie gevonden over deze examens?
Cursussen en opleidingen zijn overal nog in voorbereiding en worden nog voorgelegd voor de examencommissie die de opleidingen eerst moet goedkeuren.
op de officiele overheidssite –> https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/nieuwe_regelgeving/opleidingen_en_examens
hier de link van de inhoudsopgave waarover het examen gaat gaan, maar nergens vind ik hiervan een opleiding/cursus van terug–> https://mobilit.belgium.be/sites/default/files/DGLV/0121_nl_table_des_matieres_open_a2.pdf
dus volgens jullie bestaan deze gewoonweg nog niet?
voor alle duidelijkheid dit gaat over het extra examen dat vereist is door het DGLV voor de categorie A2.
nee , klopt, deze examens en opleidingen zijn momenteel volop in voorbereiding. De eerste drone opleiding scholen worden nu goedgekeurd, we verwachten dan ook dat het examen zelf niet lang meer zal uitblijven.
Het is me niet erg duidelijk of ik nu mijn Mavic Air 2 (570Gr) dien te registreren of niet.
Als ik me inlog op de drone portal dan heb ik 2 mogelijkheden:
– een OO registratie
– een exploitatievergunning aanvragen (maar dan heb ik nog verschillende extra documenten nodig zoals oa CONOPS, SORA…
Als ik voor een OO registratie ga dan is de Mavic Air 2 geen mogelijke optie
Alvast bedankt voor de verduidelijking.
je moet alleen jezelf registreren als operator. Je drone niet.
Bedankt!
ZEG EENS KORT & INVOUDIG WAT ZIJN DE RICHTLIJNNEN VOOR DRONNS IN B – 9120 BEVEREN – WAAS VOOR OVER AL ??????????????
Als u surft naar map.droneguide.be en daar het juiste adres op zoekt kan u direct zien wat de voorwaarde is om te mogen vliegen.